Η Τέμενη είναι παραλιακό χωριό, πολύ κοντά στο Αίγιο, με πληθυσμό 1137 κατοίκους (απογραφή του 2001), έδρα ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Αιγίου. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που επιλέγουν τον οικισμό για μόνιμη διαμονή, καθώς και για παραθέριση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Απέχει από την πόλη περίπου 5 χιλιόμετρα και είναι ως επί το πλείστον παραθεριστικό χωριό.
Η Τέμενη αναφέρεται στο Ενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας (1700) ως ένας από τους οικισμούς της περιοχής. Μάλιστα σε βενετική καταγραφή ο οικισμός Τέμενη αναφέρεται ως “Catu Temeni”. Επί χρόνια το χωριό ταλαιπωρούνταν από πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σελινούντα που ρέει στα ανατολικά του. Αναφέρεται ότι ο οικισμός σε σεισμό το 1817 έπαθε μεγάλες ζημιές. Τα πρώτα έργα που έγιναν τη δεκαετία του 1930 ήταν αυτά που κράτησαν τους κατοίκους στην περιοχή. Οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοι του χωριού έχουν ρίζες είτε στα χωριά των Καλαβρύτων, ή στα χωριά της Ακράτας.
Από το 1835 οι οικισμοί Επάνω και Κάτω Τέμενη, καθώς και ο οικισμός Μπονέτα, ανήκουν στο Δήμο Αιγίου. Από το 1912 αναφέρεται ως κοινότητα και σήμερα πλέον αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αιγίου.
1.Τυχανει παλαιός,οικισμός απο τα Π.Χ χρονια πλησίον του Αιγιου 4 χιλιομετρα στην πεδιάδα.
2. Βαση αποφάσεως της Νομαρχίας Αχαΐας με Χοικ/8596/26-7-89.
Καθορίσθησαν.
Α.Θεση στο χωρο:Παραλιακή τουριστικη.
Β.Διασπορά Συνεκτικός
Γ.Μέγεθος μεγαλος.
3.Ευρισκεται μεταξυ δυο μικρο οικισμών ,Διγελιωτικων και Βαλιμιτικων.
4.Διαθέτει παραλια στην θαλασσα Κορινθιακού 300μ περιπου.
5.Η ιστορια της ακολουθει την Ιστορια του Αιγιου Βλέπε βιβλιο Σταυρόπουλου Άρης.
6.Απεδιχθει οτι η Μυστικη Συλευση της Βοστιτσας το ετος του 1821 εγινε στο υπάρχον σημερα κτίσμα του Αγιου Γεωργίου .Επισης στην Τεμενη τα 3 υπεραιωνόβια πλατάνια της 1700 ετων φυτεύτηκαν επι Αγιου Αθανασίου το ετος 325-375 μχ .Σημερα το 2023 στην Τεμενη λεει η παραδοση την περιοχη Αθανασαιικα εκκλησια που την γκρέμισε ο ποταμός Σελινουντας.
7. Το κτίσμα Αγιου Γεωργίου κτισμένο στην κορυφη χτισματος 100 στρ. Των Λονταιων τέλη του 15 αιώνα,εγινε εκκλησια απο μονη το ετος 1843 που σημερα εχει το ονομα ο παλιος Αγιος Γεώργιος.
8.Αυτη με λιγες γραμμές ειναι η Τεμενη που το ονομα της εμεινε απο την Ιλιάδα του Ομήρου ραψωδία Σ στοίχος 550.
Δηλαδη Εν Δ ετιθει τεμενος βαθυληιον ….που μεταφραζόμενο απο το Αλέξανδρο Πάλλη σημαινει <κ εκει ενα βαθύ γρασιδο μεσα έφτιαχνε μετόχι….> βλέπε επιτομο Ιστορια Παπαρηγοπούλου,σελιδα 27-28